Šta je transcendiranje

Kada praktikujemo Transcendentalnu Meditaciju, doživljavamo stanje u kojem je um potpuno tih, a ipak sasvim budan.

Transcendirati znači izaći iz okvira. Kada um pređe s onu stranu aktivnosti, to je iskustvo unutrašnjeg Ja, koje je savršen mir, Transcendentalna svest.

Doživite svoje unutrašnje JA

"Svako može otići duboko u sebe i prožeti svoj um unutrašnjom srećom, tom neograničenom čistom inteligencijom koja boravi na izvoru misli." – Mahariši Maheš Yogi

Stanje čiste svesti

Da upotrebimo analogiju, um je kao okean – neprestano u pokretu na površini, ali tih i neizmerno moćan u dubinama. Transcendentalna Meditacija uključuje nenaporno spuštanje do tihih dubina okeana – postupak pomoću kojega se obnavljamo tim neograničenim stanjem čiste svesti. Kako se um umiruje, disanje postaje veoma lagano, a mišići se duboko opuštaju. Um se spušta unutra, iza područja misli, do najtišeg, mirnog nivoa svesnosti – vašeg unutrašenjeg Ja.

Transcendentalna Meditacija u poređenju sa ostalim tehnikama

Sposobnost da se transcendira čini Transcendentalnu Meditaciju u osnovi drukčijom od ostalih meditativnih tehnika.

Ostale tehnike sadrže ili koncentraciju (pomoću kontrolisanja uma i pažnje) ili kontemplaciju (neku vrstu aktivnog misaonog procesa). Kao rezultat toga, druge vrste meditacije održavaju um u aktivnosti, što sprečava proces transcendiranja.

Preduzmite
prvi korak...

Pronađite svoj najbliži centar

Pronađite sada

 

Nenaporna tehnika

Lično iskustvo na dan učenja TM-a:

"Ne znajući šta da očekujem, počela sam da tonem u sve dublje i dublje nivoe opuštenosti, kao da uranjam u stolicu. Onda sam na neko vreme, verovatno minut ili dva, iskusila tiho, unutrašnje stanje bez misli, samo čista svest i ništa više; zatim sam ponovo postala svesna svog okruženja. Ostala sam s dubokim osećanjem lakoće, unutrašnje obnovljenosti i sreće."