Transcendental Meditation and Health

Many doctors and health professionals practise Transcendental Meditation themselves and recommend it to their patients.

You can read questions and answers with doctors, on a wide-range of medical conditions throughout these pages. Randomised controlled trials directly comparing Transcendental Meditation with other programmes have found that it is more effective in bringing about sustained long-term relaxation and reduction of stress hormones in daily life, and in promoting a healthy long life.

"TM je jedina meditacija za koju je naučno dokazano da snižava krvni pritisak."

View Article

Transcendental Meditation Logo

Maharishi Foundation Inc.

Transcendental Meditation Logo

Beyond Medications and Diet: Alternative Approaches to Lowering Blood Pressure

Summary of Policy Statement Issued by the American Heart Association
22-Apr-2013

A new report from the American Heart Association published on 22 April 2013 concluded that the Transcendental Meditation (TM) technique lowers blood pressure and recommends that the TM technique may be considered in clinical practice for the prevention and treatment of hypertension.

The purpose of the report, entitled "Beyond Medications and Diet Alternative Approaches to Lowering Blood Pressure: A Scientific Statement From the American Heart Association," is to inform physicians which alternative approaches to lowering blood pressure (BP) have been shown by research to be effective.

After considering meta-analyses and the latest clinical trials on different types of meditation, the report stated that while the Transcendental Meditation technique is recommended to lower BP, there is not enough scientific evidence to recommend other meditation or relaxation techniques.

The AHA's recent scientific statement reports:
"Because of many negative studies or mixed results and a paucity of available trials, all other meditation techniques (including MBSR) received a ‘Class III, no benefit, Level of Evidence C' recommendation. Thus, other meditation techniques are not recommended in clinical practice to lower BP at this time."

"This is an important breakthrough in the evolution of medical practice, since it is the first time that the Transcendental Meditation technique has been recognised and recommended for consideration by a national medical organisation that provides professional practice guidelines to physicians, health care payers, and policymakers," said Robert Schneider, MD, FACC, director of the Institute for Natural Medicine and Prevention who has been the principal investigator for several research studies on the Transcendental Meditation technique and cardiovascular disease. "This type of guideline statement has been what health insurance companies have been requesting for many years."

"Tehnika Transcedentalne Meditacije je dragocjeni dar čovjeku, sačuvan od vremena Veda. Omogućava nam da očuvamo i unaprijedimo zdravlje, da ubrzamo razvoj i napredak. Pokazuje nam najvažniji put, put unutar sebe, ka najsuptilnijem dijelu našeg bića, otvara nam vrata ka Sopstvu, a tamo možemo naći odgovore na mnoga pitanja koja sebi postavljamo. Tamo možemo naći i isceljenje.
Bogatstvo, znanje koje tražimo je već u nama skriveno, čeka da se probudimo, uzdignemo, razvijemo svijest i otkrijemo ga.
Mnoga naučna istraživanja potvrđuju dobrobiti ove tehnike na prevenciju i tretman različitih bolesti. Faktori rizika za kardiovaskularne bolesti kao što su stres, hipertenzija, zavisnost od nikotina, kao i disfunkcija autonomnog nervnog sistema, insulinska rezistencija i dr. značajno se smanjuju sa praksom TM, što je ovu tehniku uvrstilo u nefarmakološke metode prevencije i liječenja kardiovaskularnih bolesti.
Zahvalna sam što sam imala priliku da je naučim prije 23 godine. Dragocjeno mi je iskustvo beskrajne slobode i smisla koje sam dotakla zahvaljujući ovoj tehnici transcediranja. Pomogla mi je da bolje upoznam i razumijem sebe i druge, da otkrijem radost, da se ljepota nalazi u oku posmatrača i da spoznam da se univerzalni lijek nalazi u nama, u našem srcu, a zove se ljubav.
Želim da i vi to otkrijete, potvrdite i da ga zajedno stvaramo u što većoj kolčini. Na taj način, bolesti će nestati i čitavo društvo će uživati u savršenom zdravlju."
Mr med.sci. dr Andrijana Mirković-Kostić
Specijalista kardiologije

Ponovo uspostavite ravnotežu i normalno zdravlje

Poslednji zdravstveni trendovi neprestano nam nude najnovija rešenja za zdravlje. Ali postoji veoma jednostavan ključ ka sveopštem dobrostanju: dozvoliti unutrašnjoj inteligenciji tela da učini ono što može ponovo uspostaviti ravnotežu i dobro zdravlje. Odmor dopušta prirodnim isceljujućim mehanizmima tela da deluju u potpunosti. Kada nemamo dovoljno dubok odmor, telo je sklono da slabom funkcionisanju i pojavljuju se problemi povezani sa stresom. Procenjuje se da je 80% odlazaka lekaru zbog problema povezanih sa stresom. Transcendentalna Meditacija obezbeđuje stanje temeljnog odmora koji prirodno rastvara čak i duboko ukorenjen stres i umor, i na taj način potpomaže podmlađivanje tela i poboljšava rad mozga.

Od boljeg zdravlja do ličnog razvoja

Transcendentalna Meditacija je opuštanje ali i mnogo više od toga. To je jedinstvena kombinacija dubokog opuštanja sa proširenom svesnošću. Ovo stanje "odmorne budnosti" odvaja Transcendentalnu Meditaciju od ostalih tehnika opuštanja i aktivnosti za oslobađanje od stresa kao fizičko vežbanje ili muzika. Nakon meditacije, TM meditanti prijavljuju da se osećaju mirno, bistro i energično, približno kao što se osećaju najboljih dana. Transcendentalna Meditacija može pomoći da se to iskustvo stvara tokom čitavog dana, svakog dana. Transcendentalna Meditacija može biti korisna kod širokog spektra stanja koja se obično povezuju sa stresom, kao što su migrena, čirevi, visok krvni pritisak, angina, astma, anksioznost, nesanica i neumereno konzumiranje alkohola, cigareta i narkotika. Pomoću dnevnog praktikovanja Transcendentalne Meditacije, razvija se zračeće zdravlje unutar uma, tela i emocija, vodeći ka većem uživanju, sreći i uspehu.