Transcendental Meditation and Health

Many doctors and health professionals practise Transcendental Meditation themselves and recommend it to their patients.

You can read questions and answers with doctors, on a wide-range of medical conditions throughout these pages. Randomised controlled trials directly comparing Transcendental Meditation with other programmes have found that it is more effective in bringing about sustained long-term relaxation and reduction of stress hormones in daily life, and in promoting a healthy long life.

"I learnt TM 25 years ago and without doubt it is the best thing I ever did. I have no idea how I would have managed as a full time GP without this technique to reduce stress and charge up my batteries. I have seen literally thousands of people gain benefit from TM and recommend it without hesitation."
Dr Elizabeth Young, GP

Ponovo uspostavite ravnotežu i normalno zdravlje

Poslednji zdravstveni trendovi neprestano nam nude najnovija rešenja za zdravlje. Ali postoji veoma jednostavan ključ ka sveopštem dobrostanju: dozvoliti unutrašnjoj inteligenciji tela da učini ono što može ponovo uspostaviti ravnotežu i dobro zdravlje. Odmor dopušta prirodnim isceljujućim mehanizmima tela da deluju u potpunosti. Kada nemamo dovoljno dubok odmor, telo je sklono da slabom funkcionisanju i pojavljuju se problemi povezani sa stresom. Procenjuje se da je 80% odlazaka lekaru zbog problema povezanih sa stresom. Transcendentalna Meditacija obezbeđuje stanje temeljnog odmora koji prirodno rastvara čak i duboko ukorenjen stres i umor, i na taj način potpomaže podmlađivanje tela i poboljšava rad mozga.

Od boljeg zdravlja do ličnog razvoja

Transcendentalna Meditacija je opuštanje ali i mnogo više od toga. To je jedinstvena kombinacija dubokog opuštanja sa proširenom svesnošću. Ovo stanje "odmorne budnosti" odvaja Transcendentalnu Meditaciju od ostalih tehnika opuštanja i aktivnosti za oslobađanje od stresa kao fizičko vežbanje ili muzika. Nakon meditacije, TM meditanti prijavljuju da se osećaju mirno, bistro i energično, približno kao što se osećaju najboljih dana. Transcendentalna Meditacija može pomoći da se to iskustvo stvara tokom čitavog dana, svakog dana. Transcendentalna Meditacija može biti korisna kod širokog spektra stanja koja se obično povezuju sa stresom, kao što su migrena, čirevi, visok krvni pritisak, angina, astma, anksioznost, nesanica i neumereno konzumiranje alkohola, cigareta i narkotika. Pomoću dnevnog praktikovanja Transcendentalne Meditacije, razvija se zračeće zdravlje unutar uma, tela i emocija, vodeći ka većem uživanju, sreći i uspehu.