Upotreba opojnih sredstava kod tinejdžera

Dr. Stiksrud odgovara na pitanja o zloupotrebi alkohola i droga ističući dobrobiti Transcendentalne Meditacije u smanjivanju zavisnosti.

P: Da li mi to doživljavamo porast zloupotrebe opojnih sredstava kod dece i adolescenata?
odgovor

Dr. Stiksrud: Svakako da je jedan od ogromnih problema povezanih sa stresom taj što mladi doživljavaju teškoće sa alkoholom i drogom. Obrasci upotrebe alkohola kod mladih značajno se menjaju poslednjih nekoliko godina, uključujući više pijančevanja po žurkama čija je svrha onesvestiti se od alkohola.

Kada sam ja bio na koledžu, pre 30 godina, mladi su obično pili da bi se zabavili. Sada studenti piju da bi se umrtvili.

P: A ta zloupotreba alkohola je zbog stresa?
odgovor

Dr. Stiksrud: Znamo da ljudi piju, delimično, da bi ublažili stres što je verovatno ono zbog čega postoje tako tobre potvrde da Transcendentalna Meditacija izuzetno efikasno pomaže u prevenciji i lečenju zavisničkog ponašanja.

. Stres ne samo da čini mlade ljude sve podložnijima posezanju za alkoholom i drogama, nego izgleda da hormoni stresa pojačavaju delovanje alkohola i droga i uživanje u njima. To znači da su veći izgledi da koristite alkohol i narkotike ako ste pod stresom, a po svoj prilici ćete zaista uživati u opojnim sredstvima zbog ovog uzajamnog delovanja hemijskih supstanci koje uzimate i hormona stresa. A to je strašan dvostruki supermoćni razorni udar.

P: Kako onda da zaštitim decu od upotrebe droge i alkohola?
odgovor

Dr. Stiksrud: Verovatno ne postoji način da vakcinišete svaku osobu protiv problema sa drogom i alkoholom, ali mislim da podučavanje dece praktikovanju TM tehnike može pomoći. Uz upražnjavanje programa Transcendentalne Meditacije tinejdžeri mogu naučiti da se rasterete i shvatiti kako da nađu unutrašnji mir i pronađu sreću u sebi. To je uobičajeno iskustvo meditanata širom sveta, uključujući i mlade ljude. Kada se um smiri, ta tišina pričinjava zadovoljstvo,veoma je prijatna. Postoji temeljno ISPITIVANJE UPOTREBE TM za prevenciju i lečenje problema zavisnosti od hemikalija kod odraslih, i nema razloga da mislimo da ne bi bilo važeće i za adolescente.

P: Reklo bi se da alkohol i droge više štete nanose tinejdžerima?
odgovor

Dr. Stiksrud: Tačno. Kada je pre deset godina postalo jasno da se mozak tinejdžera još uvek brzo razvija, naučnici su pomislili „Moramo početi da proučavamo ovo jer znamo da alkohol ima strašan uticaj na mozak kod embriona; pa šta onda čini ovim mozgovima u razvoju kod adolescenata?

I sada se svi slažu da je to veoma zabrinjavajuće. Alkohol ima mnogo, mnogo pogubniji uticaj na mozak adolescenta nego na mozak odrasle osobe. Mislim da ćemo imati potpunu transformaciju, udaljivši se od tog stava „Pa svi piju, šta ima veze!" ka stavu „Moramo zaštititi mozgove ovih tinejdžera od štetnih efekata droga i alkohola."

I vidim Transcendentalnu Meditaciju kao jedno sredstvo da to postignemo, delimično, opet kažem, jer ona reguliše reakciju na stres. I drugo, ona omogućava ljudima da iskuse unutrašnju sreću, mir,zadovoljstvo sobom i oslobođenje od stresa – što su upravo one stvari koje mnogi mladi traže kroz upotrebu droga i alkohola.

Naučna istraživanja

Povećana inteligencija, kreativnost i sposobnost za učenje

 

Vilijem Stiksrud, Ph.D.

Vilijem Stiksrud, Ph.D. je klinički neutopsihijatar i direktor ustanove William Stixrud&Associates, u Silver Springu, Merilend, grupnoj praksi specijalizovanoj za učenje, pažnju i socijalne/emotivne poremećaje. Dr Stiksurd je pridruženi član Nacionalnog dečjeg medicinskog centra u Vašingtonu, okrug Kolumbija