Nesanica

Doktori Džejms Kreg i Sarina Grosvald odgovaraju na vaša pitanja o nesanici i objašnjavaju kako Transcendentalna Meditacija može pomoći

P: Sklona sam buđenju usred noći. Ponekad se znojim ili se osećam veoma uzbuđeno. Da li će mi praktikovanje tehnike Transcendentalne Meditacije pomoći da spavam čitavu noć?
odgovoran

Dr. Kreg: Ima mnogo razloga za nesanicu, ali najčešći uzrok su anksioznost i stres. Naravno, moguće je da neki praktikanti tehnike Transcendentalne Meditacije mogu povremeno imati problem sa nesanicom. Međutim, s obzirom na to da TM tehnika pomaže smanjenju stresa, većina ljudi s nesanicom koji nauče program Transcendentalne Meditacije otkriju da nesanica postaje sve manji i manji problem.

P: Ako sednem na stolicu i zatvorim oči, ja momentalno zaspim. Kakvo dobro bi mi učinila TM?
odgovor

Dr. Kreg: To je naprosto pokazatelj da imate potrebu za odmorom i verovatno imate „spavaći dug". Tehnika Transcendentalne Meditacije obezbeđuje najdublji nivo odmora i vremenom će vam pomoći u „otplaćivanju spavaćeg duga", što vam omogućuje osjećaj veće jasnoće i energičnosti tokom dana.

P: Šta sa stresom zbog nespavanja? Noću se skoro nikad dovoljno ne naspavam. Pomaže li tehnika Transcendentalne Meditacije po tom pitanju?
odgovor

Dr. Grosvald: Interesantno je da ste to pitali. Istraživanja pokazuju da su amerikanci narod sa najoskudnijm spavanjem na svetu. Stres zbog nespavanja vremenom se gomila.

Pa čak i ako tu i tamo normalno spavate, to spavanje ne razlaže nagomilani stres stečen usled pritisaka svakodnevnog života; spavanje može samo da otkloni umor proteklog dana. Iz tog razloga, umor i stres i dalje rastu. Pa i kad odete na godišnji odmor, opuštenost ne traje naročito dugo kada se vratite uobičajenom načinu života. Zbog toga je svakom potreban način da oslobodi umor i stres, stečen svakodnevnim obavezama, koji se dodatno pogoršavaju nedostatkom sna.

Redovno praktikovanje tehnike Transcendentalne Meditacije omogućuje vam da otpustite taj nagomilani stres. Istraživanja pokazuju da redovno upražnjavanje Transcendentalne Meditacije poboljšava zdravlje uključujući i psihološko blagostanje. Istraživači procenjuju da je 70-90% bolesti povezano sa stresom, pa ako imate mehanizam za redukovanje stresa, to doprinosi vašem sveukupnom zdravlju i svim aspektima života.

Naučna istraživanja

Depresija, anksioznost i nesanica

 

Medicinski stručnjaci

Džejms Kreg, dr.med. je član Američkog udruženja psihijatara, predsednik Društva psihijatara Virdžinije, nekadašnji predsednik Udruženja socijalne psihijatrije Virdžinije, ( 4 godine). Trenutno je medicinski direktor Liberti Pointa, programa, stacionarnog centra za lečenje adolescenata sa psihijatrijskim problemima.

Sarina Grosvald, Ed.D. je stručnjak za spoznajno učenje, a nedavno je rukovodila prvim-te-vrste ispitivanjem uticaja programa Transcendentalne Meditacije na decu sa nesposobnostima za učenje baziranim na jeziku. Dr. Grosvald i njen rad se u velikoj meri prikazuju u državnim medijima, uključujući PBS and ABC NEWS.