Menopauza

Doktorka Nensi Lonzdorf odgovara na pitanja o simptomima menopauze i dobrobitima od Transcendentalne Meditacije

P: Pročitala sam da je Supstitucionalna hormonalna terapija opasna i da može uzrokovati rak. A mene muči nesanica, anksioznost i noćno znojenje. Može li mi tehnika Transcendentalne Meditacije pomoći?
odgovor

Dr. Lonzdorf: : Dok je Hormonska Terapija delotvorna u oslobađanju od simptoma povezanih s menopauzom kao što su vaši, pokazan je porast rizika od raka dojke, kao i krvnih ugrušaka , moždanih i srčanih udara kod starijih žena. Zbog toga se to sada koristi kao "poslednje utočište" kada su simptomi nepodnošljivi a svi bezbedniji tretmani nisu pružili olakšanje. U stvari, istraživanje je tako potpuno opovrgnulo ideju da organizmu treba supstitucija reproduktivnih hormona nakon menopauze da je izraz Supstitucionalna Hormonska Terapija promenjen u Hormonska Terapija. Ukazujući na to da hormoni koji prirodno opadaju sa godinama (starenjem) ne trebaju zamenu, ali se u slučaju potrebe mogu koristiti kao medicinska terapija.

Čak i terapija bioidentičnim hormonima, označena od nekih kao „bezbedna" hormonska alternativa još nije dovoljno ispitana i verovatno sadrži slične rizike. Na svu sreću, većini žena sa simptomima povezanim sa menopauzom se može pomoći, bezbednijim, prirodnijim pristupima.

S obzirom na to da je stres okidač za uobičajene simptome menopauze kao što su napadi vrućine i problemi sa spavanjem, verovatno je da će od pomoći biti da se pomogne telu da se bolje nosi sa stresom. Pokazalo se da program Transcendentalne Meditacije dvostruko efikasnije od ostalih tehnika meditacije i relaksacije smanjuje anksioznost i vrlo je efikasan u smanjenju stresa, glavnog pomagača u pojavi simptoma menopauze. Pokazalo se da upražnjavanje tehnike Transcendentalne Meditacije dvaput dnevno po dvadeset minuta snižava kortizol (hormon stresa), smanjuje stres, poboljšava spavanje i podiže raspoloženje. Prema nekih istraživanjima, suzbijanje prekomernog lučenja kortizola moglo bi takođe podržaati organizam u proizvodnji korisnih reproduktivnih hormona kao što je progesteron.

Povrh toga istraživanje je pokazalo da TM smanjuje rizik od srčanog udara kod žena nakon menopauze, kao i smanjenje metaboličkog sindroma, preteču dijabetesa. Tehnika Transcendentalne Meditacije je pomogla ublažavanju promene raspoloženja i simptoma menopauze kod mnogih od mojih sredovečnih pacijentkinja, a takođeim je i olakšala prolazak kroz ovaj period koji, može biti problematičan na više načina. Iz svih ovih razloga zaista preporučujem tehniku Transcendentalne Meditacije kao deo opsežnog pristupa regulisanju simptoma menopauze.

P: Stalno osećam umor. Uz posao i porodicu nemam vremena za sebe. Čak i kad bi mi tehnnika Transcendentalne Meditacije mogla pomoći, kako bih je uopšte uklopila u raspored?
odgovor

Dr. Lonzdorf:Kada smo umorni ne razmišljamo tako jasno, rastreseniji smo i treba nam više vremena za obavljanje poslova. Takođe možemo predugo ostajati budni pokušavajući da završimo ono što nismo stigli obaviti zahvaljujući takvom stanju tokom dana. Sve ovo vodi u začarani krug premora, nedostatka odmora, previse aktivnosti i još umora. Ako 20 minuta TM dvaput dnevno može prekinuti taj krug, onda itekako vredi tako učiniti i na kraji ćemo imati više vremena nego što nam na to odlazi.

TehnikaTranscendentalne Meditacije je pokazala da obezbeđuje duboko stanje odmora koje osvežava i um i telo. Kao rezultat toga bolje spavamo, produktivniji smo na poslu, dolazi do porasta kreativnosti i inteligencije a do smanjenja anksioznosti, još jednog kradljivca energije.

Many of my patients have reported that adding the Transcendental Meditation technique to their daily routine gives them greater clarity of mind and helps them get more done in less time. Most people find they spend 15–20 minutes here or there during the day just relaxing with the news or a magazine, chatting or otherwise trying to get themselves motivated. The Transcendental Meditation program is time taken truly for one's "self," our quiet, blissful inner self that is the source of our creativity and energy. Coming out of meditation, the mind is more settled and clear, which in the morning leaves you ready to dive into your work and in the evening refreshes you to enjoy your family more fully. If you are like most of my patients, you will find your time investment in TM well worth it, and both you and your loved ones will enjoy a happier, less stressed you!

P: Da li je za dobro zdravlje važnije meditirati ili vežbati?
answer

Dr. Lonsdorf: Zdravlje je rezultat ravnoteže života. I uravnoteženi odmor i aktivnost, oboje su potrebni i podržavaju jedno drugo. Potvrđeno je da i tehnika Transcendentalne Meditacije i vežbanje redukuju anksioznost, rizike za srčani i moždani udar, visoki krvni pritisak, metabolički sindrom, kao i smrt od kancera. Oboje su blagorodni za duh, telo i zdravlje, pri čemu meditacija duboko odmara i opušta telo, dok ga vežbanje jača i okrepljuje.

Tehnika Transcendentalne Meditacije je najosnovnija stvar koju možete da učinite za sebe – ona oživljava svest, koja se nalazi u osnovi svega. Istraživanja pokazuju da vežbanje ove jednostavne tehnike poboljšava socijalne odnose, mentalnu koncentraciju, emocionalno zdravlje, zadovoljstvo poslom i sveukupno zdravlje. Razvojem svesti, ona obezbeđuje holistički način razvoja ravnoteže u svakom aspektu života.

Najbolje je da praktikujete oboje, ako želite da produžite život i živite zdravije. A ako ne trenutno radite ni jedno, preporučujem da počnete sa tehnikom Transcendentalne Meditacije. Ona će učiniti um jasnijim i kreativnijim, što će povećati sposobnost da se u svakodnevnu rutinu ugrade i fizičke vežbe.

Nensi Lonzdorf, doktor medicine

Nensi Lonzdorf, doktor medicine, diplomirala na Medicinskoj školi Džon Hopkins Univerziteta. Renomirana specijalistkinja za prirodno zdravlje i zdravlje žene u SAD. Autorka knjige The Ageless Woman: Natural Health and Beauty After Forty, često se pojavljuje u državnim medijima, uključujući i National Public Radio, CNN i The Phil Donahue Show