Mozdani Udar

Dr Molina i dr Šnajder odgovaraju na vaša pitanja o moždanom udaru i o tome kako Transcendentalna Meditacija može da pomogne u prevenciji i oporavku.

P: Da li praksa tehnike Transcendentalne Meditacije smanjuje faktore rizika za moždani udar?
odgovor

Dr. Molina: Nađeno je da Transcendentalna Meditacija SMANJUJE ATEROSKLEROZU KAROTIDNE ARTERIJE , tj. zadebljanje karotidne arterije. Ateroskleroza karotidne arterije je, posle hipertenzije, jedan od tri glavna faktora rizika za moždani udar. (Tri glavna rizika su visoki krvni pritisak, atrijalna fibrilacija i ateroskleroza karotide.) Utvrđeno je, takođe, da program Transcendentalne Meditacije REDUKUJE HIPERTENZIJU.

P: Da li preporučujete tehniku Transcendentalne Meditacije za redukciju faktora rizika za srčani napad i moždani udar?
odgovor

Dr. Molina: U stvari, ja preporučujem tehniku Transcendentalne Meditacije svima, jer ne morate biti bolesni da biste meditirali.

Postoje studije koje pokazuju da tehnika Transcendentalne Meditacije povećava dugovečnosti i smanjuje smrtnost usled kardiovaskularnih tegoba, u poređenju sa kontrolnim grupama, koje a) nisu radile ništa b) su primale standardnu medicinsku negu i c) su praktikovale druge relaksacione tehnike. Takođe, TM tehnika redukuje faktore rizika za srčanu bolest i moždani udar.

Tehnika Transcendentalne Meditacije je vrlo jednostavna mentalna tehnika. Kada se praktikuje redovno, povezuje se sa smanjenjem krvnog pritiska i pboljšanjem neuro-fiziološke integracije, kao i endokrine integracije; iz tog razloga, ovo je postupak pomoću kojeg možete smanjiti visoki krvni pritisak, smanjiti aterosklerozu, pri čemu u isto vreme osoba postaje budnija, koncentrisanija, bistrijeg uma i srećnija je.

P: Nedavno sam pretrpeo moždani udar. Da li će mi praksa tehnike TM pomoći da se smanje šanse za drugi moždani udar?
odgovor

Dr. Molina: Kada osoba pretrpi moždani udar, to predstavlja važan faktor rizika za sledeće moždane udare. Praksa tehnike Transcendentalne Meditacije, zajedno sa preporukama Vašeg lekara (kao što su lekovi protiv formiranja pločica, statini i lekovi protiv hipertenzije), može da umanji šanse za sledeći moždani udar.

Dr. Schneider: Istraživanja pokazuju da praksa PROGRAMA TRANSCENDENTALNE MEDITACIJE REDUKUJE RIZIKE za ponavlje moždanog udara, kao što je visoki krvni pritisak. Praksa TM-a može da doprinese oporavku od moždanog udara, usled njenih efekata na jačanje integracije mozga i mentalno funkcionisanje. Na primer, professor Ljubimov, član Ruske akademije medicinskih nauka, otkrio je da tehnika Transcendentalne Meditacije oživljava latentne reserve mozga, što rezultira u poboljšanoj brzini i efikasnosti koordinacije mozak-telo.

P: Osim što snižava krvni pritisak, kako praksa tehnike Transcendentalne Meditacije redukuje rizike za moždani udar?
odgovor

Dr. Schneider: Tehnika Transcendentalne Meditacije redukuje rizike za moždani udar, tako što redukuje faktore rizika za aterosklerozu i srčanu bolest. Faktori rizika za moždani udar su u osnovi isti faktori kao i faktori rizika koronarne arterijske bolesti, uključujući aterosklerozu, visoki holesterol i metabolički sindrom.

Naučna istraživanja

Kardiovaskularna bolest

Naši medicinski stručnjaci

César Molina, M.D., F.A.C.C. je medicinski direktor ustanove South Asian Heart Center u bolnici El Camino, u gradiću Mountain View, CA. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta Jel i član je Američkog društva za kardiologiju. Dr. Molina je nedavno učestvovao u emisiji CNN-a za svet i govorio o dobrobitima dijete i vežbanja u tretmanu i prevenciji koronarne srčane bolesti.

Robert Schneider, M.D., F.A.C.C., F.A.B.M.R. je do sada dobio više od 20 million $ od Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), za svoja pionirska naučna istraživanja prirodnih pristupa srčnoj bolesti. Dr. Schneider je autor knjige "Totalno zdravlje srca" i 100 medicinskih naučno-istraživačkih radova; o njemu se piše i govori u više od 1000 medijskih izveštaja, uključujući "CNN Headline News", "The New York Times" i "Time magazine".