Prestajanje s pušenjem

Doktori Džejms Kreg i Robert Šnajder odgovaraju na vaša pitanja o odustajanju od cigareta i kako Transcendentalna Meditacija može pomoći. 

P: Jedan od glavnih faktora rizika od srčanih bolesti je pušenje cigareta. Šta može Transcendentalna Meditacija učiniti da pomogne ljudima da prestanu sa pušenjem?
odgovor

Dr. Šnajder: Dr Šnajder: Pušenje jeste glavni faktor rizika od srčanih bolesti, za kancer pluća i za mnoga druga stanja koja izazivaju smrt, bolesti i zdravstvene tegobe. Zapravo, Surgeon General of the United States ga smatra vodećim uzročnikom smrti danas.

Doktorima je, u stvari, teško da svoje pacijente odvrate od pušenja. Međutim, pokazalo se da program Transcendentalne Meditacije prilično delotvorno pomaže ljudima da prestanu.

U meta analizi, ili studiji, svih dostupnih istraživanja o prekidu pušenja objavljenih u Alchohol Treatment Quarterly i u Journal of Health Promotion, tehnika Transcendentalna Meditacije se pokazala dvostruko efikasnija u pomaganju ljudima da prestanu s pušenjem nego ostali tretmani, uključujući i farmakološku terapiju, individualno savetovanje i tehnikama za samopomoć. Ovaj rezultat je veoma značajan za 25-30% populacije koja danas puši.

P: Čak i ako naučim tehniku Transcendentalne Meditacije, zar neću i dalje morati da se trudim da prestanem s pušenjem?
odgovor

Dr. Krag: Ne bih očekivao da vam vaš instruktor TM ikada da uputstvo da prestanete da pušite. Oni podučavaju Transcendentalnoj Meditaciji. Međutim, očekivao bih da uz redovno prektikovanje tehnike Transcendentalne Meditacije jednostavno više nećete biti tako zainteresovani za pušenje. Samo redovno meditirajte i gledajte šta se događa. Predviđam da ćete biti prijatno iznenađeni.

: Volim da ujutro popijem dve šolje kafe. Hoću li morati da prestanem da bih naučio program Transcendentalne Meidtacije?
odgovor

Dr. Krag:: Ne, ali vam preporučujem da sačekate do završetka meditacije da biste popili kafu. Kroz neko vreme mogli biste otkriti da vam je manje „potrebna" i da je manje želite, ne samo ujutro, nego i uopšte tokom dana.

Naši eksperti medicine

Džejms Kreg, doktor medicine član je Američkog Psihijatrijskog Udruženja, predsednik psihijatrijskog društva Virdžinije, i nekadašnji predsednik Virdžinijskog Udruženja psihijatara tokom 4 godine. Trenutno je medicinski direktor Liberty Point-a, stacionarnog programa za lečenje adolescenata sa psihijatrijskim problemima.

Robertu Šnajderu, doktoru medicine, F.A.C.C., F.A.B.M.R. dodeljeno je više od 20 miliona dolara donacija od nacionalnih instituta zdravlja za njegova pionirska istraživanja na temu prirodnih pristupa srčanim oboljenjima. Dr Šnajder je napisao Total Heart Health i 100 članaka medicinskih istraživanja, i učestvovao je u više od 1000 izveštaja u medijima uključujući i naslovne vesti CNN-a, New York Times i časopis Time.